Graaf van Medwert (pseudoniem van Mark Spijkers, Amsterdam, 1968) is dichter, gitarist, romancier, schilder, radiopresentator, conceptueel kunstenaar, fotograaf, performer, heroïsche tochtenmaker en levensklunsenaar. Zijn werk is te zien, te horen en/of te lezen in zijn theaterprogramma’s, zijn poëtische picknicks, op poëzie- rock- en straatfestivals, het radioprogramma de SmachtWacht, workshops, bundels/boeken, cd’s, beeldentuinen en andere belangrijke plaatsen in het heelal. 

In 2009 werd hij in Dokkum voor twee jaar officieel benoemd tot DongeraDichter, de Stads- en streekdichter van Dongeradeel. In 2010 werd hij genomineerd voor de Cultuurprijs 2010 en voor de OLON Awards. Hij won in 2011 de Lyrisch Melancholisme Oeuvre Trofee. In 2014, 2017 en 2019 werd hij genomineerd voor gemeentedichter Smallingerland. Behaalde in 1978 bijna zijn zwemdiploma. In april 2019 werd hij in Drachten voor drie jaar officieel benoemd tot Gemeentedichter Smallingerland. 

De nieuwste graafwerkzaamheden zijn:

(Kijk voor meer informatie over bundels, romans, cd's, theaterprogramma, poëtische festivalact en nieuwsberichten verder op deze site. En vergeet ook niet om in onze shop te kijken!)

Bundel
Onverschillig

Onverschillig is een dichtbundel met beschouwelijke, maar bovenal humoristische gedichten over hoe de Graaf van Medwert in het leven staat. De zwart/wit afbeeldingen, die kunstwerken op zich zijn,  zijn gemaakt door AI, aangestuurd door de intelligentie van de Graaf van Medwert. 

De bundel is verkrijgbaar bij:

Bundel
Verblijd u!

Verblijd u! is een dichtbundel met deels verzamelde, en deels nieuwe werken van de Graaf van Medwert over het Godsvraagstuk en andere aanverwante zaken.  Natuurlijk voorzien met veel humor en sarcasme. Sommige teksten kunnen grof of kwetsend overkomen, maar dat is voor de bijbel ook nooit een reden geweest om het niet uit te geven. De geniale kleurenafbeeldingen, ook vol van humor en tragiek, die kunstwerken op zich zijn,  zijn gemaakt door AI, aan gestuurd door de intelligentie van de Graaf van Medwert.

De bundel is verkrijgbaar bij:

Optreden
Valentijnsgedichten in De Lawei

De Graaf van Medwert zal op 10 februari Valentijnsgedichten schrijven tijdens het Valentijnsconcert van De Bazuin Oenkerk en OG3NE! in De Lawei te Drachten. 

Bundel
Feest!

Dat het geen goed idee is om de Graaf van Medwert uit te nodigen voor een feest mag algemeen bekend zijn. Mocht u dat wel doen, weet dan dat er belangrijke gedichten van komen. In de bundel Feest! is een aantal  tragikomische feestgedichten verzameld. De prachtige afbeeldingen in zijn reproducties van  classicistische Italiaanse meesterwerken uit de collectie van Castellum Medwerdianum, het voorvaderlijk slot van de Graaf van Medwert. 

De bundel is verkrijgbaar bij:

Bundel
Pamflet

Pamflet is een bundeling poëtische pacifistische en politieke statements van de Graaf van Medwert. De afbeeldingen zijn gemaakt door Bansky, maar alleen AI weet wie dat is. 

De bundel is verkrijgbaar bij:

Bundel
De dood van de Dongeradichter

En andere nooit geschreven gedichten - een heruitgave

Toen de Graaf van Medwert Bard, de kunstmatige intelligentietool van Google, een korte bio over zichzelf liet maken, kwamen er wonderlijke feiten uit. Zo bleek zijn eerste dichtbundel niet Intieme kamers te heten, maar De laatste druppel bier. Ook andere titels van bundels, gedichten en boeken, die hij nooit schreef, kwamen voorbij. Om toch recht te doen aan de bio gegenereerd door Bard, heeft de beruchte edelman en voormalig Dongerdichter Bard opdracht gegeven van een paar niet bestaande titels een gedicht te maken, die u terugvindt in de bundel De dood van de Dongeradichter. Natuurlijk heeft hij zijn eigen intelligentie ook grondig moeten inzetten om het naar een hoger niveau te brengen, maar daar zijn Bard en de Graaf van Medwert redelijk goed uitgekomen. Ook de geniale afbeeldingen zijn gemaakt met kunstmatige intelligentie, aangestuurd door die van de Graaf van Medwert. 

De bundel is verkrijgbaar bij:

Bundel
¡Viva Las Coronas! Gedichten vanaf een Mexicaans gevangeniseiland

I.s.m. de Histotolk

De Histotolk en de Graaf van Medwert zijn in december 2023 naar het gevangenis Las Coronas in Mexico afgereisd, om daar een reeks succesvolle poëzieworkshops te geven. De beste gedichten die zijn ontstaan zijn verzameld in de bundel ¡Viva Las Coronas!  Ook staan er prachtige portretten van de cursisten in de bundel, die zijn gemaakt door de befaamde fotografe Camerìas. 

De bundel is verkrijgbaar bij:

Radio
SmachtWacht-marathon 

Sommige luisteraars gaan al half november bij hun radio klaar zitten tot het vlaggenschip van RTV NOF de SmachtWacht zijn eindejaarsmarathon in vaart, het hoogtepunt van het radiojaar. Dit jaar zal de wekelijkse pantoffelparade zijn krachttoer volbrengen op woensdag 27 december, van 14.00 tot 22.00 uur. De presentatie is natuurlijk gedurende de hele marathon in handen van de SmachtWachters de Histotolk en de Graaf van Medwert.

Radio
SmachtWacht kerstshow

Woensdagavond 20 december zal de beruchte radioshow van RTV NOF de SmachtWacht weer volop in het teken staan van kerst. Niet alleen poëtische kerstmuziek, maar ook muzikale kerstpoëzie. Vorig jaar brachten de Histotolk en de Graaf van Medwert, de presenatoren van de SmachtWacht, de succesvolle bundel “Een gezellige kerst; Hopeloze kerstgedichten” uit. ‘De bundel is een beetje het White Christmas onder de kerstpoëzie geworden. Dat wil zeggen tijdloos en warm als een sneeuwpop in juni’, aldus de Histotolk. Het is dan ook geen wonder dat deze wonder der poëzie centraal staat in de kerstshow.

Bundel
3e druk (!) bundel Gedichten uit schelpen 

Lyrische, melancholische en humoristische gedichten over Het Bildt

Gedichten uit schelpen is een 82 pagina's tellende bundel vol melancholische, nostalgische, beschouwende, humoristische en ironische gedichten over Het Bildt die zijn geschreven door de Graaf van Medwert. Naast Nederlandstalige gedichten zijn er ook enkele gedichten in Het Bildts, Fries en Engels. De gedichten zijn voorzien van artistieke zwart/wit foto's en maken elke pagina een kunstwerk op zich.

De bundel is verkrijgbaar bij:

Optreden

Entrepotgebouw Harlingen

Op 27 november trad de Graaf van Medwert op tijdens een bijeenkomst van gemeente Harlingen voor een grote schare belangstellenden met een voor deze gelegenheid speciaal geschreven gedicht over de havenstad. Het gedicht is ook gebruikt voor de kerstkaart van de gemeente.  Het optreden is ook de pers niet ontgaan. 

Bundel
25 jaar graafwerkzaamheden 

 Jubileumbundel met lyrische, melancholische en humoristische gedichten

In 1998 bracht de Graaf van Medwert zijn eerste dichtbundel uit. Alle reden om 25 jaar later een jubileumbundel uit te brengen met werk dat volgens de Medwertianen, zoals zijn fans zich noemen, het bekendst en beruchtst zijn geworden. 25 jaar graafwerkzaamheden is een 70 pagina's tellende bundel vol lyrische, melancholische en humoristische gedichten over belangrijke Graaf van Medwert-thema’s, zoals de liefde en hoe mooi deze net niet kan zijn, het godsvraagstuk, de dood, filosofische gedachten en de burgermanswereld. De artistieke en wonderlijke afbeeldingen zijn gegenereerd door kunstmatige intelligentie, aangestuurd door de intelligentie van de Graaf van Medwert.

De bundel is verkrijgbaar bij:

Optreden

Literair Festival Dokkum!

Op 23 september trad de Graaf van Medwert met Parelprinses NarDia op tijdens het Literair Festival Dokkum! met de act 'U bent toe aan een gedicht'. Bij het grootste literaire festival van Friesland kwamen de grootste namen uit de Nederlandse literatuur! Onder anderen Adriaan van Dis, Heleen van Royen en Esther Gerritsen reizen af naar Dokkum en ook de Graaf van Medwert dus. Het optreden is ook de pers niet ontgaan. 

Optreden

Poëtische Picknick 2023

Een terugblik: Poëtische Picknick brengt mensen samen en aan het lachen 

Een strak blauwe hemel, zomerse temperatuur, parasols, heerlijk eten, verfrissende dranken, een briljante poëtische act, een hilarische beeldentuin, heilig verklaringen en een heleboel geweldige mensen. Dat waren de ingrediënten voor een gedenkwaardige heroïsche picknick op zondag 11 juni aan de Nieuwebildtdijk, die mede door een bijdrage van gemeente Waadhoeke mogelijk werd gemaakt.  Klik hier om verder te lezen >